آخرین اخبار
کد مطلب: 79832
ناگفته‌هاي ماجراي مک‌فارلين/از حضور خانواده هاشمي تا خود کشي مک فارلين/ روحاني فقط هدايا را تحويل گرفت/ هاشمي همه موضوع را نگفته
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 980

به گزارش سلام لردگان، منوچهر محمدي کارشناس ارشد سياست خارجيدر گفتگوي تفصيلي شبکه اطلاع رساني دانا در خصوص ماجراي مک فارلين و اصل آن اظهار داشت: در دوران جنگ تحميلي و پس از پيروزي قاطع در خرمشهر و باز پس گيري آن، اين تصور در اکثر نقاط دنيا بوجود آمد که طرف پيروز اين جنگ ايران است و لذا آمريکا مي خواست که مسائلش با ايران را حل کند.

وي افزود: در زمان ريگان که مک فارلين، مسئول شوراي عالي امنيت ملي آمريکا بود، دو تن از کارشناسان اين شورا گزارشي را براي مک فارلين نوشتند که اين گزارش حاوي چند نکته اساسي بود.

اين کارشناس مسائل خارجي با برشمردن اين نکات تصريح کرد: نکته مهم و اصلي اين گزارش اين بود که ايران در جنگ با عراق شکست نخورده است و نخواهد خورد و همچنين ايران در حال حاضر نياز به تسليحات نظامي دارد.

محمدي خاطر نشان کرد: ديگر نکات اساسي اين گزارش اين بود که گروگان هاي آمريکايي در ايران تنها به وسيله ايران آزاد مي شوند و اگر امام خميني با توجه به کهولت سنشان از دنيا برود ديگر امکان برقراري رابطه با ايران و يا رهبر آن از بين مي رود.

وي افزود: آنها مي خواستند نوع ارتباطشان با ايران را تغيير دهند و بر همين اساس اين گزارش را به رونالد ريگان رساندند که اين گزارش در شوراي عالي امنيت آمريکا به تصويب رسيد اما وزارت خارجه و وزارت دفاع آمريکا با اين موضوع مخالفت کرد.

اين کارشناس منطقه خاورميانه يادآور شد: شوراي عالي امنيت ملي آمريکا نمي‌توانست از طريق راه‌هاي ديپلماتيک با ايران وارد مذاکره شود زيرا روابط ديپلماتيک مي بايست از طريق وزارت خارجه انجام مي گرفت که اين راه بسته بود.

محمدي گفت: در نهايت ويليام جيسي، رئيس سازمان سيا، مک فارلين، عضو مستعفي شوراي عالي امنيت ملي آمريکا و سرهنگ اوليور نورث، عضو شوراي عالي امنيت ملي، مأمور برقراري ارتباط با ايران مي شوند که تنها راه ارتباطي با ايران نيز دلال هاي اسلحه بودند؛ يک دلال اسلحه از جانب آمريکائيان که يک زنرال بازنشسته به نام ژنرال سکورد است نيز در اين ماجرا نقش داشت.

وي تصريح کرد: در ايران نيز شخصي به نام منوچهر قرباني فر، از عناصر ساواک و از اقوام يکي از وزراي آن زمان، مأمور شد تا اين ارتباط را برقرار کند که هدف اصلي اين ارتباط گيري نيز حل و فصل اختلافات و برقراري ارتباطات گسترده تر بود و آمريکايي ها فهميده بودند که قطع ارتباط ديپلماتيک با ايران اشتباه بود.

نويسنده و پژوهشگر ايراني گفت: قرباني فر با شخصي به نام محسن کنگرلو که در نخست وزيري کار مي کرد، ارتباط برقرار مي کند و نهايتا ارتباط برقرار مي شود.

محمدي خاطر نشان کرد: هدايت اين جريان در جلسات سران سه قوه را هم آقاي هاشمي رفسنجاني به عهده گرفت و نخست وزيري را هم اصلا در جريان نگذاشتند و در مجموع افرادي مانند مقام معظم رهبري، هاشمي رفسنجاني و موسوي اردبيلي، رئيس قوه قضائيه، در جريان قضايا قرار داشتند و از طرف ديگر امام هم اين معامله را در حد معامله و نه چيزي فراتر تأييد مي کند.

وي با اشاره به اينکه اين معاملات چندين مرحله انجام گرفت تصريح کرد: آمريکايي ها به دليل قانون منع صدور اسلحه به ايران، در اين معامله از اسرائيل استفاده مي کردند و در نتيجه اسرائيل هم به اين ماجرا وارد شد و بسياري از سلاح هايي را که مي خواستند به ايران بدهند از طريق اسرائيل انجام گرفت.

نقش کارشکنانه دلالان اسلحه در مک فارلين

کارشناس مسائل منطقه يادآور شد: در مجموع حدودا 5 مرحله معامله به صورت درست انجام مي گيرد. منتهي دلال هاي اسلحه چون فقط به فکر کسب منافع خود بودند، به ايراني ها گفتند اين فقط راهي است براي انتقال اسلحه اما از طرف ديگر به آمريکا گفتند که اين آغازي است براي ارتباط بيشتر با ايران.

ارسال کيکي با علامت کليد براي ايران/ تحويل گرفتن هداياي مک فارلين توسط روحاني

محمدي گفت: پس از 5 مرحله معامله آمريکا با الهام از ماجراي کسينجر، آقاي مک فارلين با لباس مبدل و به عنوان مهاندار هواپيماي ايرلندي و با پاسپورت جعلي ايرلندي همراه با تيمش که يک شخص ايراني الاصل اسرائيلي نيز همراه آنها بود به خاک ايران وارد شدند؛ آنها يک انجيل که توسط ريگان امضا شده بود را براي امام فرستادند، 3 قبضه اسلحه کمري طلايي براي سران 3 قوه و يک کيک که روي آن يک کليد طراحي شده بود را همراه داشتند.

وي خاطر نشان کرد: اين اتفاق کاملا بدون اطلاع قبلي انجام شد و وقتي آنها وارد ايران شدند به اطلاع امام رسانند و ايشان دستور دادند که هيچ يک از مسئولين با آنها ديدار نکنند.

نويسنده و پژوهشگر کشور تأکيد کرد: از آنجا که آنها يک مقدار هدايا هم همراه نظير قطعاتي از هواپيماي اف14 و تعدادي موشک را براي ايران آورده بودند، آقاي روحاني مأمور شد که اين هدايا را از آنها تحويل بگيرد.

روحاني در مذاکرات مک فارلين حضور نداشت

محمدي خاطرنشان کرد: در مذاکراتي که بين دو طرف انجام شد آقاي روحاني حضور نداشتند وفقط هادي نجف آبادي (نماينده مجلس)، تعدادي از بچه هاي وزارت اطلاعات و شخصي از نخست وزيري که با دلال اسلحه ارتباط گرفته بود، حضور داشتند.

وي افزود: در نهايت گروه مک فارلين به هتل استقلال منتقل رفتند و دو روز هم در آنجا ماندند و مذاکرات هم صرفا در خصوص معاملاتي که انجام گرفته بود صورت گرفت.

کارشناس مسائل منطقه با اشاره به اين موضوع که برخي از چيزهايي که براي ايران فرستاده بودند تقلبي بود افزود: چند عدد از موشک هاي هاک که آمريکا به ايران تحويل داد، زير هواپيماهاي ما منفجر شده بود و اين از خباثت اسرائيلي ها بود؛ همچنين يک هواپيماي آرژانتيني که در حال حمل اسلحه براي ايران بود سقوط کرد؛ آمريکا بعضي سلاح ها را به چند برابر قيمت به ما فروخته بود و موضوع ديگر اين بود که آمريکا درآمد حاصل از فروش اسلحه به ايران را به ضد انقلاب هاي نيکاراگوئه که معروف به «کنترا»بودند منتقل کرده بود که اين خلاف مصوبات کنگره امريکا بود.

نويسنده و پژوهشگر کشور تأکيد کرد: مک فارلين در جريان مذاکراتش با ايران خيلي ناراحت شد و جمله معروفي در اين خصوص دارد که "من اگر براي فروش پالتوي پوست به روسيه رفته بودم، گورباچف شخصا به ملاقات من مي آمد و قالي قرمز براي من پهن مي کرد شما مگر کي هستيد که نه به ملاقات من نمي آييد و حاضر نيستيد راجع به مسئله ارتباط بين دو کشور صحبت کنيد". بنابراين وي پس از دو روز دست خالي به آمريکا برگشت.

محمدي خاطرنشان کرد: مک فارلين در حقيقت آمده بود براي آب کردن يخ روابط ميان ايران و آمريکا؛ اما در عمل چيزي حاصل نکرده بود و فقط در جريان مذاکرات معامله سلاح و گروگان هاي آمريکايي انجام گرفت و نهايتا بهره‌اي که ريگان از اين ماجرا برد آزادي گروگان ها بود.

چه کسي مک فارلين را افشا کرد؟

وي با اشاره به افشا شدن ماجراي مک فارلين اظهار داشت: ماجرا زماني افشا شد که سيد مهدي هاشمي، برادر داماد آقاي منتظري دستگير شد که سيد مهدي هاشمي مواضع بسيار تندي نسبت به برخي مسئولين داشت و موضع ضد آمريکايي شديدي داشت.

نويسنده و پژوهشگر کشور پس از دستگيري سيد مهدي هاشمي، شب نامه هايي منتشر شد که در اين شب نامه ها نوشته شده بود که علت دستگيري مهدي هاشمي شرط آمريکايي ها براي برقراري ارتباط  بوده است و آمريکا از ايران خواسته است که اگر مي خواهيد ارتباط دو کشور برقرار شود بايد مهدي هاشمي را دستگير کنيد که اين موضوع به روزنامه الشراع در لبنان هم کشيده شد.

کارشناس مسائل منطقه خاطرنشان کرد: در ابتدا که اين موضوعات به رسانه‌ها کشيده شد آمريکا به طور کلي اين بحث و هرگونه ارتباط با ايران را تکذيب کرد ولي در ايران جناح تند چپ و همچنين برخي راست گراها مي خواستند از اين ماجرا بهره گيري کنند و در نتيجه امام دستور دادند که ماجرا را علني کنيد و آقاي هاشمي رفسنجاني در 13 آبان 65 به مجلس رفته و مسائل را به صورت کلي بيان مي کند و نقش کشورهاي مختلف از جمله ژاپن را بازگو کرده و پاسپورت هاي جعلي آنها را نشان مي دهد.

خودکشي مک فارلين پس از افشاي آن/ کاخ سفيد سياه شد

محمدي با بيان اين موضوع که اين جريان در آمريکا مثل بمب صدا کرد، خاطر نشان کرد: اين ماجرا منجر به خودکشي ناکام مک فارلين، مرگ ويليام کيسي رئيس سازمان سيا، از ناراحتي زياد، عزل پويندکستر از رياست شوراي عالي امنيت ملي آمريکا و همچنين متهم شناخته شدن 11 نفر از سران دولت ريگان در آمريکا شد.

وي افزود: به دليل اينکه ريگان هم دوره رياست جمهوري اش رو به اتمام بود و هم نمي خواستند مانند نيکسون در ماجراي واتر گيت کار به استعفا بکشد يک تفاهمي صورت گرفت و به وي کاري نداشتند، اما پس از پايان رياست جمهوري وي تا آخر عمر دادگاهي شد.

کارشناس مسائل منطقه خاطرنشان کرد: در ايران امام جلوي تبديل شدن اين موضوع به يک رسوايي را گرفتند و درحالي که 8 نفر از نمايندگان مجلس وزير خارجه را زير سؤال برده بودند و مي خواستند که در اين خصوص توضيح دهد، امام در مقابل به آنها گفت يا شما پوچ هستيد يا اينکه نمي فهميد چه کار مي کنيد و بعد حضرت امام آن جمله معروف را به کار برد که "کاخ سفيد، سياه شد و ريگان هم افتضاح شد"

خاطرات مک فارليني هاشمي کامل نيست

اين نويسنده و پژوهشگر کشور اذعان داشت: اگرچه من در کليت ماجراي مک فارلين نقشي نداشتم و در کارهاي خريد اسلحه کمک مي کردم اما خاطرات هاشمي درباره مک فارلين کامل نبود و بسياري از صحبت ها را هاشمي در خاطراتش نياورده است و خيلي حرف ها را آقاي هاشمي در اين ماجرا نزده است.

نقش مهم خانواده هاشمي در مک فارلين/ تغيير شديد موضع روحاني از 78 تا کنون

محمدي در خصوص نقش خانواده هاشمي در اين ماجرا گفت: مطالبي از درون خاطرات اوليور نورث استخراج شده است و نشان مي دهد که آقاي هاشمي و خانواده اش نقش اساسي در اين ماجرا داشتند و حتي يکي از فرزندان ايشان به کاخ سفيد رفتند و در جلسات آنها حضور داشتند؛ به طوري که برادر زاده آقاي هاشمي نقش کليدي در اين ماجرا داشته است.

وي در خصوص چرايي واکنش هاي تند به مستند من روحاني هستم اظهار داشت: اين مستند به دليل اينکه تغيير مواضع آقايان، از جمله آقاي روحاني نسبت به سال هاي گذشته را نشان مي دهد، با واکنش هاي تندي همراه بود؛ موضعي که روحاني در 23تير سال 78 داشت و اصلاح طلبان را پوچ و توخالي معرفي کرده بود و مواضعي که الان اتخاذ کرده، کاملا متفاوت است.

اين کارشناس مسائل منطقه عده اي دليل مذاکرات آمريکا با ايران را کهولت سن امام مطرح مي کنند و معتقدند که آمريکائيان فکر مي کردند جانشين امام آقاي هاشمي خواهد بود و به همين دليل مي خواستند زمينه ساز ارتباط با رهبر آينده ايران شوند؟

نويسنده و پژوهشگر کشور در خصوص انتخاب هاشمي توسط آمريکايي ها براي جريان مک فارلين گفت: واقعيت اين است که در زمان امام آقاي هاشمي بسيار انسان با نفوذي بودند و حتي از آقاي خامنه اي هم بيشتر نفوذ داشتند و اين به دليل آن بود که هاشمي کارهاي سياسي به معناي امروزي اش که همان سياست ماکياولي است را قبول داشت و در حقيقت هم در کسوت رياست مجلس بود اما در حقيقت رئيس کل دولت هم بود و واقعا هم خوب وارد مسائلي مي شد که حتي در قوانين بين الملل خلاف مي بود مانند فرستادن مواد منفجره به مکه در سال65 و خيلي مباحث ديگر.

لزوم شفافيت دولتمردان با مردم/ نگراني مردم از نتايج مذاکرات

محمدي در پايان با اشاره به سياست هاي امروز جامعه اظهار داشت: اين سياسي کاري ها عاقبت خوبي ندارد و امام هم از ابتدا معتقد بودند که بايد سياست ما سياست باز و شفافي باشد و همه مردم بايد در جريان امور قرار بگيرند.

وي يادآور شد: در بعضي موارد که مردم در جريان نبودند ما لطمه خورديم، بنابراين اينکه عده اي در يک جلسه مذاکره حضور دارند اما در جواب خبرنگاران پاسخ هاي گنگ و غير شفاف بدهند مانند "اينکه روند مذاکرات روند مثبت دارد ولي اختلافات همچنان سر حرف هايي مانند اينکه مسئولين در جواب مي گويند ما بحث هاي محرمانه را باز گو نمي کنيم حتي اگر استيضاح شويم، باعث مي شود که مردم بيشتر نگران شوند و مي ترسند که نتيجه اين دور از مذاکرات هم مانند دور اول شود.

اين کارشناس مسائل منطقه تأکيد کرد: مسئولين بايد در روند مذاکرات از موضع قدرت وارد شوند و کافي است که شکست هاي مفتضحانه اي که در گذشته غرب متحمل شدند را به آنها ياد اوري کند؛ مثلا آمريکا در افغانستان ضعيف فقير، شکست خورد و آنجا گورستان آمريکا شده است.

نويسنده و پژوهشگر ايراني يادآور شد: بايد به آنها گفت که ما ابر قدرت فرهنگي در دنيا هستيم و پشت درهاي شما در آمريکاي لاتين حضور داريم.

انتهاي پيام

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس